Eclectic Style Interiors Done Right – by Rebecca Leivars

wimbledon-residence-layers-multiple-styles-eclectic-done-right-1-ensuite.jpg

Combining multiple design aesthetics into one cohesive package takes planning and a good eye, which is something Rebecca Leivars, a British Interior Designer, definitely has. Her ability to layer in multiple styles into a singular scheme without any one style dominating the other is not easy to do. Here she has taken the house’s naturally rustic fireplace and juxtaposed it against a contemporary version of a claw foot tub. The wood burning stove housed within the fireplace is reminiscent of the days when water had to be heated and then poured into the tub. Luckily these days that doesn’t happen and we live a much more relaxed lifestyle as witnessed by the soft pouf beside the tub and the cozy arm chair by the fire.

wimbledon-residence-layers-multiple-styles-eclectic-done-right-2-façade.jpg

Even the facade of this Wimbledon. London multi level home combines the old with the new. Keeping the original brick facade intact, Leivars added in the indoor outdoor lifestyle that is so desirable by cutting through the facade and fitting the wall with a large expanse of glass that opens to the back deck. Comfortable outdoor seating lines the edges of the deck for an outdoor living space that is almost as luxurious as the space above on the terrace.

wimbledon-residence-layers-multiple-styles-eclectic-done-right-3-terrace.jpg

Wrapped in plants contained within terracotta pots of all sizes,The terrace is a private oasis complete with a glassed floor that allows views down into the family zone below.

wimbledon-residence-layers-multiple-styles-eclectic-done-right-4-family room.jpg

The family room is flooded with light from both the terrace’s glass floor and the wall of glass to the outdoor lounging area. While the outdoor area is a comfortable place to hang out on a sunny day, the family room is just as enticing with its deep and cozy sectional of multicoloured fabric blocking. The sectional is well positioned for movie night on the built in flat screen. The wood plank look of the TV surround and the wood plank dining table offer the rustic touch while the vintage chairs add in a cottage feel. Industrial lighting and copper and glass accessories add in the shine while the sofa brings on the pattern.

wimbledon-residence-layers-multiple-styles-eclectic-done-right-5-dining.jpg

Other design elements in the dining space include the large mirror framed in a traditional pattern that is painted out white. The vintage chairs and wall sconces continue the white colour scheme, as does the reflection of the stairwell through the mirror.

wimbledon-residence-layers-multiple-styles-eclectic-done-right-6-kitchen.jpg

The kitchen continues the wood blocks used around the TV in the family room, here, along with the plank flooring, it creates a backdrop to the full height white cabinets and stainless steel fridge. The contrast between the warmth of the wood and the high gloss white keeps the space feeling both cozy and bright. The large oversized industrial pendants over the bar tie in nicely with the drawer pulls and the traditional goose neck faucet on the sink. The addition of a large blackboard above the subway tile backsplash creates a moment of whimsy in an otherwise formal space.

wimbledon-residence-layers-multiple-styles-eclectic-done-right-7-kitchen.jpg

This kitchen makes the most of every nook, it even has bookshelves below the island under the bar overhang. While storage is maxed out it doesn’t feel overdone as the shelving along the stove wall is both open and floating. Vintage canisters on the counter and vintage styled appliances add in a layer of charm while the industrial lighting, bar stools and stove says this kitchen is ready for some serious cooking.

wimbledon-residence-layers-multiple-styles-eclectic-done-right-8-kitchen-office.jpg

From the kitchen a doorway through the wood block wall offers a peak to the office and its super sized wall of comic fun.

wimbledon-residence-layers-multiple-styles-eclectic-done-right-9-office.jpg

More rustic charm is featured in the office via the wall of brick, the flating wood plank desk top and the leather chair itself with its well worn patina. The Industrial moments are through the two wall sconces and a country flare is introduced through the wall mounted wood boxes used for display and while the boxes do add in a bit of humour – as does the vintage red dial phone, the real fun lies in the wall mural.

wimbledon-residence-layers-multiple-styles-eclectic-done-right-10-office.jpg

The office is not all about work. A super comfy and very bright blue chaise is tucked into the corner offering the perfect place to curl up with a book, ipad or laptop – it also brings in a not so quiet moment of traditional flare juxtaposed against the woodsy moment of an animal rug and if that’s not relaxing enough – there’s always the wine cellar through the glass door.

wimbledon-residence-layers-multiple-styles-eclectic-done-right-11-wine-cellar.jpg

The wine cellar is a carefully laid out room of the homeowners collection of wines stored in wine cubbies or cedar boxes. Favourites are featured in lit display cases and all are easily accessible within the temperature and light controlled room.

wimbledon-residence-layers-multiple-styles-eclectic-done-right-12-living.jpg

While it might be tempting to open up a bottle of wine while hanging out in the office, the living room is a more social environment to taste for wine tasting. This room is saturated with gemstone colours of amethyst and turquoise while a softer palette of greens and peaches are introduced on the multiple pillows. A large traditional chandelier has almost the same diameter as the glass and chrome coffee table below and though the chandelier, crown mouldings and fireplace create a strong traditional base, the industrial cabinets beside the fireplace and the contemporary silhouette of the occasional chairs layer in alternate styles as does the soft knit wood holder in front of the fireplace insert.

wimbledon-residence-layers-multiple-styles-eclectic-done-right-13-library.jpg

The living room connects to the library area via the industrial cabinets beside the fireplace. These cabinets form the base to the shelving and a library ladder in the same grey tones is ready to access books on the highest shelves. A second chandelier similar to the one in the living space is featured in the centre of this zone and two heavily tufted ottomans offer a place to sit facing into or out of the space. The library is kept interesting by alternating personal mementos with books and by continuing the personalized groupings onto the surface of the cabinetry and hanging art on the wall above, this causes the library to become a continuation of interesting vignettes rather then a rigid and stark wall of books upon books.

wimbledon-residence-layers-multiple-styles-eclectic-done-right-14-library.jpg

A cozy armchair outfitted with two comfortable cushions is an inviting seat for reading or listening to music and a wall sconce on a pull out arm allows for adjustable lighting.

wimbledon-residence-layers-multiple-styles-eclectic-done-right-15-piano.jpg

That music you might be listening to in that cozy armchair could be coming from this upright piano. Placed on an interior wall for controlled temperature and surrounded by a vignette of pictures, the traditional underscore to the room brings to mind images of guests surrounding the piano singing while someone pounds out a tune.

wimbledon-residence-layers-multiple-styles-eclectic-done-right-16-stairwell.jpg

Just behind the piano wall is a tiny hallway that connects the lower and upper stairwells. Here a fun chair upholstered in a large floral print on the front and a solid magenta on the back tucks carefully into the corner.

wimbledon-residence-layers-multiple-styles-eclectic-done-right-17-kids-room.jpg

Back downstairs and next to the family room is the kids station. Here another wall mural is used but this time, instead of having a fun comic as in the office, it has a more serious global image. Tucked in a niche between the planet wall and the couch is a series of three industrial lockers for storing things out of sight while agricultural totes on wheels are used to store toys quickly and less formally. Trophy heads of stuffed animals keep an eye on the couch while a plush dog pretends he’s a pillow.

wimbledon-residence-layers-multiple-styles-eclectic-done-right-18-kids-entry.jpg

A small corner next to a private entrance is fitted with a custom countrified bench complete with storage below the seat and wall hooks above hold the kids outdoor gear. While the bench is an informal way of humanizing the corner, the mismatched floor tiles really liven the area up with both colour and pattern while adding in that necessary layer of being water, mud and snow friendly.

wimbledon-residence-layers-multiple-styles-eclectic-done-right-19-powder-room.jpg

Near the kids entry is a powder room that also makes good use of the fun floor tiles. Acting like a patchwork quilt below the traditional sink and wainscoting, the vintage chair adds in its own flair with a new oversized floral pattern of black and white that stands out against the multitude of colours within the flooring. Contrasting against all the florals and motifs is the hard lines of the striped window treatment. The yellow stripes pick up on the vertical battens within the grey wainscoting.

wimbledon-residence-layers-multiple-styles-eclectic-done-right-20-bedroom-1.jpg

The children’s bedrooms are designed for easy access to toys and books while keeping the bulk of the floor area empty. Kids like to play on the floor and in this room a comfortable sheepskin rug offers the perfect place to hang out on while the flags strung across the ceiling add in the vertical fun.

wimbledon-residence-layers-multiple-styles-eclectic-done-right-21-bedroom-2.jpg

The second bedroom is a boy’s paradise. Pops of red and blue are introduced everywhere. A star rug adds in the comfort when playing on the floor and a toy car makes zipping around the room a breeze.

wimbledon-residence-layers-multiple-styles-eclectic-done-right-22-bathroom.jpg

The washroom used by the children and guests is a soft greenscape surrounded by whites and greys. With subway tiles installed all the way up to the ceiling, the kids can splash as much as they like and although the space features a claw foot tub, a rainshower has also been installed from the ceiling.

wimbledon-residence-layers-multiple-styles-eclectic-done-right-23-master-bedroom.jpg

The Master bedroom by contrast is a subdued space with the exception of the headboard wall and lampshades. Keeping the large and intricate floral behind the bed brings on the visual interest when moving around the room but also keeps it out of sight when its time to drift off. The bold choice of red shades on the lamps stops the room from being busy by offering a calm place for tired eyes to rest upon.

wimbledon-residence-layers-multiple-styles-eclectic-done-right-24-master-bedroom.jpg

Opposite the headboard wall a soft celery green armchair and ottoman is the perfect place to kick back and relax before getting ready for bed.

wimbledon-residence-layers-multiple-styles-eclectic-done-right-25-ensuite.jpg

and beside the headboard wall a pair of pocket doors connects to the ensuite. Here an occasional chair picks up on the lamp shade tones and brings out the red hues within the brick facade t the fireplace. This comfortable grouping is well place while waiting for the tub to fill with water as seen in the first photo in this series of rooms designed by Rebecca Leivars

wimbledon-residence-layers-multiple-styles-eclectic-done-right-26-shower.jpg

While the Master ensuite might offer the perfect place to soak away the day, it also is outfitted with a frameless walk in glass shower complete with two rain heads, a hand held shower, a wall niche for shampoos and soaps and best of all small lights near the base of the subway tiles.

wimbledon-residence-layers-multiple-styles-eclectic-done-right-27-vanity.jpg

The traditional sink in the Master ensuite has been outfitted with a custom bench that tucks carefully around the exposed drainpipe. To make accessing the bench as easy as possible it has been outfitted with castors and a hand pull. With the glass wall of the shower on one side, a window on the other and a mirrored cabinet above, the sink area feels large and spacious even though it is actually quite small. All these little touches and planned moments combined with the various design aesthetics makes not only this Master suite but the whole home a place that feels as though it has unfolded over the years rather then created over a short time frame; this can only be done by careful editing and planning – kudos to Rebecca Leivars for designing such a naturally eclectic feel against the bones of a traditional home.

Leivars

Modern Interiors

  • Facebook
  • Twitter
  • Delicious
  • LinkedIn
  • StumbleUpon
  • Add to favorites
  • Email
  • RSS